Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Vind hier de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Meest gestelde vragen

Hoe maak ik een instructie?

Download de recorder en je bent klaar om je eerste instructie te maken. Om je op weg te helpen hebben we deze handleiding klaar staan. Succes en veel plezier!

Wat is een Instructie?

Een instructie in SelfGuide is een stap voor stap beschrijving van een handeling in een applicatie.

In welke browser kan ik SelfGuide gebruiken?

SelfGuide wordt ontwikkeld als SaaS applicatie met als doel een zo breed mogelijk publiek te ondersteunen. Om dit mogelijk te maken wordt zoveel mogelijk gebruik van standaarden die door alle browsers (Edge, Chrome, Safari) worden ondersteund. Voor het testen van bestaande en nieuwe functionaliteiten maken we gebruik van Google Chrome en Microsoft Edge. We kunnen daarom niet garanderen dat alle functionaliteiten in alle browsers werken.

Wat is het verschil tussen trainingen en handleidingen?

Ook al bestaat zowel een training als een handleiding uit een selectie Instructies in een volgorde, zijn er wel degelijk verschillen tussen beide.

 • Trainingen zijn er om kennis over bepaalde onderwerpen te verbeteren, in een kort tijdsbestek word je meegenomen door het onderwerp. Voorbeeld toepassingen zijn een wijziging in een applicatie door een migratie of update en het onboarding van een collega om deze snel wegwijs te maken in veel voorkomende handelingen in applicaties.
 • Handleidingen worden ingezet als naslagwerk, leg kennis vast en maak dit beschikbaar voor medewerkers. Bijvoorbeeld hoe een bedrijfsproces eruit ziet met de bijbehorende instructies of de werking van een applicatie.

Beide entiteiten worden doorontwikkeld voor een betere invulling op deze visie en toepassing in de praktijk.

Waar kan ik een Instructie voor gebruiken?

Instructies zijn te gebruiken voor meerdere doeleinden, enkele voorbeelden zijn: naslagwerk tijdens het werken met applicaties, als informatie voor een aankomende applicatie migratie, proactief delen van kennis over een nieuwe applicatie, uniforme beantwoorden van support vragen en het vastleggen van kennis in een team.

Kan ik een recording starten vanuit de browser?

Nee, het is alleen mogelijk om een recording te starten via de recorder applicatie. Deze is hier te downloaden. Probeer je toch de recording te starten in de browser, dan zal SelfGuide aangeven dat dit niet kan en de Recorder nodig is. Wel is alles wat je maakt te bekijken in de browser.

Functionaliteit

Zijn er standaard instructies beschikbaar?

Zeker! Onze content partners zorgen voor instructies en handleidingen die gemakkelijk te importeren zijn in je SelfGuide omgeving.

In welke talen is SelfGuide beschikbaar?

SelfGuide is beschikbaar in het Nederlands en Engels. De voorkeurstaal van je browser bepaalt in welke taal SelfGuide wordt getoond.

Is het mogelijk om een Instructie te delen of als link op te slaan?

Ja, elke Instructie heeft een unieke URL die makkelijk als link kan worden opgeslagen of gedeeld. Bijvoorbeeld in een handboek, procesbeschrijving, bladwijzers in de browser of in een mailtje met een collega. Dit geldt ook voor Handleidingen, de hoofdstukken in een handleiding, Trainingen en de modules in een training, al deze content heeft een unieke URL.

Welke invoer herkent SelfGuide tijdens opnames met de recorder?

SelfGuide herkent de volgende invoer tijdens de opname van een Instructie:

 • Muisklik (links, rechts en dubbelklik)
 • Tab
 • Enter
 • Esc
 • Delete
 • Home en Ctrl+Home

Is het mogelijk om te zien wie er feedback heeft gegeven op een Instructie?

Ja, de editor ontvangt een email met daarin de feedback en wie deze heeft ingediend. Deze informatie is ook te zien in het feedback overzicht in SelfGuide zelf.

Kan ik van meerdere schermen gebruik maken tijdens de opname van een Instructie?

Ja, maar let op, schermafbeeldingen worden alleen gemaakt op het primaire scherm. Je kunt het secundaire scherm wel gebruiken als ondersteuning tijdens de opname door bijvoorbeeld notities zichtbaar te hebben.

Is het mogelijk om eigen tags en applicaties toe te voegen aan een Instructie?

Ja, je kunt eigen applicaties en tags koppelen aan een Instructie. Deze worden toegevoegd aan de lijst met beschikbare applicaties en tags. Dat maakt het mogelijk om ze in het vervolg te selecteren uit de lijst, en op de toegevoegde applicaties en tags te filteren.

Zien gebruikers alle Instructies of alleen die waar ze rechten op hebben

Het standaard gedrag van SelfGuide is dat alle gebruikers alle instructies kunnen bekijken. Door content channels te gebruiken is af te wijken van het standaard gedrag. Meer informatie over het gebruik van de content channel functionaliteit is te vinden in de knowledge base.

Het standaard gedrag van SelfGuide staat wellicht haaks op het veel gehoorde en gebruikte least privileges principe alsmede de toepassing van een RBAC-model (Role-Based Access Control). De vraag of dit ook mogelijk is binnen SelfGuide wordt regelmatig gesteld. SelfGuide is in te zetten voor het vastleggen en delen van kennis. Keuzes ten aanzien van functionaliteit en werking toetsen we aan dit doel. Drie redenen waarom geen RBAC functionaliteit is toegevoegd:

 • SelfGuide wijkt qua functionaliteit af van de meeste applicaties, omdat alleen kennis wordt vastgelegd en geen handelingen uitgevoerd kunnen worden, zoals in een bedrijfsapplicatie. Een gebruiker kan derhalve wel zien hoe een handeling uitgevoerd zou moeten worden. De applicatie waarin dit gebeurt bepaalt uiteindelijk of de gebruiker het ook kan. De impact van het bekijken van een Instructie is derhalve zeer laag.
 • Een cultuur van kennisdeling vraagt om een mate van openheid en transparantie. Het afschermen van kennis staat hier haaks op. Met het afschermen van kennis wordt de meerwaarde van het product verlaagd. In lijn met deze visie is SelfGuide open toegankelijk en kennis is makkelijk vindbaar.
 • Het goed en volledig inrichten van een RBAC-model kost veel tijd en vraagt om continue beheer. Dat is een flinke uitdaging. Een foute of onvolledige inrichting zou als gevolg hebben dat gebruikers niet de informatie kunnen vinden die ze nodig hebben. Gezien een gebruiker met alleen een Instructie niets kan is de meerwaarde van het afschermen klein en de impact van een fout in het RBAC-model en het onderhouden hiervan groot. Door SelfGuide open te stellen blijft het beheersbaar en laagdrempelig.

Trial & Subscription

Is SelfGuide volledig gratis tijdens de trial periode?

Ja, gedurende de trial periode (30 dagen) is SelfGuide volledig gratis en worden er geen kosten in rekening gebracht. Wij zijn overtuigd dat je na 30 dagen niet meer zonder SelfGuide wil.

Wat gebeurt er na de trial periode?

Als je bent overtuigd van de meerwaarde van SelfGuide voor jouw organisatie kan je de trial omzetten naar een betaalde subscriptie. Nadat je akkoord bent gegaan met de offerte kun je verder waar je gebleven was in je eigen omgeving. Mocht je toch niet overtuigd zijn, dan wordt de trial na 30 dagen beëindigt en alle data verwijderd.

Wat is de opzegtermijn?

Als je SelfGuide afneemt doe je dat voor minimaal één jaar. Daarna kun je per maand opzeggen.

Wat kost SelfGuide?

Vanaf €700,- per maand. De prijs is verschillend per organisatie. Voor meer informatie over de kosten van SelfGuide, bekijk de prijs pagina.

Als ik vragen heb tijdens de trial periode, waar kan ik dan terecht?

Veel antwoorden zijn te vinden in de knowledge base, de FAQ en in onze publieke instructies. Staat het antwoord er niet bij of kun je het antwoord niet vinden? Gebruik dan het support formulier om je vraag achter te laten en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Veiligheid & Privacy

SelfGuide is een SaaS product, maar waar staat alle data?

SelfGuide draait primair in Microsoft Azure, waar ook alle data is opgeslagen. Meer informatie over de hosting van SelfGuide is te vinden in de knowledge base.

Voldoet SelfGuide aan de AVG?

De Algemene Verordering Gegevensbescherming (AVG) schrijft de regels voor waaronder persoonsgegevens verwerkt mogen worden. Persoonsgegevens zijn gegevens die direct of indirect naar een persoon zijn te herleiden. Voorbeelden zijn een voor- of achternaam, adresgegevens, maar ook een e-mail adres of telefoonnummer. In SelfGuide wordt gebruik gemaakt van persoonsgegevens, bijvoorbeeld een e-mail adres voor het inloggen en de voor- en achternaam om aan te geven wie een instructie heeft gemaakt. Daarnaast is het mogelijk dat een afbeelding in een instructie een persoonsgegeven bevat. Deze persoonsgegevens zijn in SelfGuide gemakkelijk onleesbaar te maken.

Bij SelfGuide zijn we ons bewust van onze rol als verwerker. Om dit in het kader van de AVG goed te regelen is een Data Protection Agreement (DPA) onderdeel van de SaaS Conditions.

Meer informatie over dit onderwerp is te vinden in de knowledge base.

Is er een mogelijkheid dat andere organisaties, die ook gebruik maken van SelfGuide, toegang krijgen tot onze data?

Nee, iedere organisatie krijgt toegang tot een eigen SelfGuide omgeving die gescheiden is van andere omgevingen. In de eigen omgeving zie je alleen Instructies, Trainingen en Handleidingen van de eigen organisatie.

Meer informatie over dit onderwerp is te vinden in de knowledge base.

Moet ik betaalgegevens achterlaten voor een trial?

Nee, de trial periode is volledig gratis en daarom hebben we geen betaalgegevens van je nodig. Zodra je de trial omzet in een subscriptie zijn extra gegevens vereist.

Over ons

Welke organisatie zit achter SelfGuide?

SelfGuide wordt ontwikkeld door PolderValley. PolderValley maakt samen met drie andere bedrijven deel uit van de groep INVINITIV. De andere organisaties waar actief mee wordt samengewerkt zijn: ExplainiT, The Backbone en IT2IT.

Hoe lang bestaat de organisatie achter SelfGuide?

SelfGuide wordt ontwikkeld door PolderValley onderdeel van INVINITIV. De eerste organisaties van INVINITIV zijn in 2001 opgericht. In de loop der jaren zijn er steeds nieuwe werkmaatschappijen aan toegevoegd waaronder PolderValley.

Staat je vraag er niet tussen?