Software implementeren: het belang van instructies op maat

Software implementeren: het belang van instructies op maat

Succesvol software implementeren is voor organisaties tegenwoordig van levensbelang. Uit het ‘State of Application Services Report’ blijkt dat 70% van de organisaties in EMEA (Europa, het Midden-Oosten en Afrika) erkent dat de bedrijfsvoering inmiddels afhangt van software, terwijl 30% er al een strategisch voordeel ten opzichte van concurrenten uit haalt. Desondanks is een succesvolle software implementatie nooit een garantie. Na een installatie begrijpt liefst 85% van de gebruikers nieuwe software niet. Ontdek hoe instructies op maat voor software tegenwoordig razendsnel gecreëerd kunnen worden en waarom organisaties hier massaal gebruik van maken bij software implementaties.

Standaard instructies bieden geen oplossing

90% van de standaard instructies voor software bieden gebruikers niet de gewenste oplossing. Dit heeft diverse oorzaken:

  • Standaard instructies sluiten niet aan op de werkplek, waardoor gebruikers vaak niet in staat zijn om deze in de praktijk toe te passen.
  • Standaard instructies worden per software oplossing in een ander format aangeboden, waardoor gebruikers moeite hebben om deze te begrijpen.
  • Standaard instructies worden niet actief beheerd, waardoor er oude versies rondzweven en gebruikers instructies soms niet eens weten te vinden.

Aandacht voor gebruikers creëert draagvlak

Het centraal stellen van gebruikers is essentieel om het maximale resultaat uit een software implementatie te halen. De inzet van nieuwe software betekent immers een verandering in de manier van werken. Als organisatie creëer je draagvlak door gebruikers optimaal te begeleiden. Het creëren van draagvlak is cruciaal, zodat gebruikers open staan om te leren werken met nieuwe software en ze de manier van werken aan gaan passen.

Kosten van onvoldoende gebruikersondersteuning

Organisaties betalen hoge kosten door gebruikers onvoldoende te begeleiden bij én na het implementeren van software. Deze kosten zijn onder andere uit te drukken in productiviteit, winst en kennis.

  • Gebruikers besteden 36% van hun dag aan het zoeken naar informatie, maar vinden slechts in 44% van de gevallen de juiste informatie. Dit kost organisaties naar schatting ruim €5.000 per gebruiker.
  • Inefficiënte uitvoering van processen kost organisaties naar schatting 20-30% van de jaarlijkse omzet.
  • Gebruikers geloven dat ze 16,6% meer werk kunnen verzetten als ze in staat zouden zijn om optimaal met de beschikbare software oplossingen te werken. Bij een gemiddeld uurloon van €30,- en een werkweek van 36 uur kost organisaties dit wekelijks €172,80 per medewerker.

 

Waarde van instructies op maat voor gebruikers

Het grootste voordeel voor gebruikers van instructies op maat is dat deze overeenkomen met de eigen werkplek. Gebruikers passen deze dan ook tijds- en plaatsonafhankelijk zonder problemen toe tijdens het werk. Support van collega’s en/of de servicedesk is niet nodig om oponthoud te voorkomen. Een ander groot voordeel voor gebruikers is dat instructies op maat gemaakt zijn door experts van de eigen organisatie, waarbij er geschreven wordt in de taal van de doelgroep en er geen onnodige handelingen worden beschreven.

 

Platform om instructies te maken, actualiseren én delen

Het grootste probleem voor organisaties is doorgaans dat het maken, actualiseren en delen van instructies een tijdrovend proces is. Een eigen platform, speciaal voor uniforme en organisatiespecifieke instructies, lost deze problemen op. Met een dergelijk platform maak en actualiseer je razendsnel instructies op maat in hetzelfde format voor alle software oplossingen. Gebruikers profiteren van een centrale en gestructureerde plek waar ze alle instructies voor de verschillende software oplossingen van de organisatie kunnen vinden én bekijken.

Waarom organisaties weer volop instructies gebruiken

Benieuwd waarom organisaties weer volop gebruik maken van instructies om de kans op effectief gebruik van software door medewerkers en een succesvolle digitale transformatie te verhogen? Download dan onze whitepaper 'De digitale transformatie van organisaties: 6 redenen waarom moderne instructies onmisbaar zijn'.

Ervaar zelf het gemak van SelfGuide